NL > Joanna Trzeciak werd geboren in Krakau waar ze op 7-jarige leeftijd aan haar muzikale opleiding begon bij Prof. Zbigniew Drzewiecki. Nadien behaalde zij haar diploma piano aan het Conservatorium van Warschau bij Prof. Jan Ekier. Tijdens deze studie ontving zij een beurs van de Chopinstichting. 

 

In 1977 werd zij geselecteerd door het Poolse Ministerie van Cultuur om zich verder te specialiseren in het Conservatorium van Moskou bij Prof. Lev Vlasenko. Een cruciale invloed op haar artistiek profiel heeft de samenwerking en vriendschap met Irina Rumiancewa. 

 

In 1980 won zij het Festival van Poolse pianisten in Slupsk. Nadien gingen haar wegen internationaal.

 

In 1987 deed zij haar entree in "The South Bank " in London. 

 

In november 1988 begon zij haar eerste reeks concerten in de Verenigde Staten. Zij keerde regelmatig terug,niet alleen ook om te concerteren maar ook voor het geven van masterclasses aan verschillende Amerikaanse Universiteiten... De complete pianowerken van Szymanowski zijn hierbij nog steeds haar favoriete item. Daarnaast trad zij op in zowat alle Europese landen, in Canada, Argentinië, Brazilië, Uruguay, Israel, Egypte, Kazachstan, Azerbejdzan, Turkije en Libanon, zowel solo als met orkest. 

 

Zij concerteerde op belangrijke internationale festivals: o.a. Festival van Vlaanderen, het festival van Echternach, Nohant, Emilia Romagna, Jeux d’Art in Villa d’Este Maggio di Napoli, Lubljana, Nancyphonie, Chopiniana Buenos Aires, Sounding Jerusalem, Toledo, het Osorfestival, het festival van Alghero, Korcula, Antonin, Bodenseefestival.

 

De voorbije jaren concerteerde Joanna Trzeciak o.a. in het Auditorium Verdi in Milaan, Rudolfinum in Praag, Yamaha Hall en de Steinway Hall in New York, Oratorio del Gonfalone in Rome, Palacio da Bolsa in Porto, Singel in Antwerpen, Monastyrly Palace in Cairo, Diana Teatro in Napoli, Teatro Solis in Montevideo, Teatro Juan Bravo in Segovia. 

 

In de kamermuziek werkte zij samen met o.a. Phillippe Hirshhorn, Lola Bobesco, Anatoli Krastew, Jadwiga Gadulanka, Virtuosi di Praga, Panocha Kwartet, Rimski-Korsakov Kwartet, Urszula Kryger e.a..

 

Nadat zij LP's opnam in Polen,Duitsland en België verscheen in 1990 haar eerste CD bij Pavane met muziek van Szymanowski. In 1993 volgde een nieuwe editie met o.a. de Rondo's van Chopin. In 1997 en 2000 realiseerde Joanna Trzeciak twee markante CD’s met werken van JN Hummel. Deze opnames werden erg gewaardeerd door de internationale muziekkritiek en kregen o.a. vijf diapasons. In 2007 gaf ze haar laatste cd uit met muziek van Rachmaninov en Chopin voor het Spaanse label KNS. 

 

In 2010 (het Chopinjaar) was zij prominent aanwezig op Europese podia met Chopin’s muziek.

 

In oktober 2010 kreeg zij de “Award of Merit” van de Poolse minister van cultuur. 

 

Ze is artistiek directeur van de Chopin Associatie Vlaanderen en het festival “Pianotune”.